lunes, 5 de mayo de 2008

Pregàries per la pluja a la Mare de Déu del Claustre


Advocada i Mare nostra,
O Verge i Mare de Deu,
Per aquesta gracia vostra,
Deu-nos pluja puig podeu.

Aquesta es la tornada desprès de cada estrofa dels Goigs de la pluja, que a Solsona i comarca cantaven a la Mare de Deu del Claustre ( la seva patrona ) juntament amb un seguit d’actes i pregaries per demanar que plogués ,en cas d’una sequera com la d’ara, implorant la seva intercessió.
Eren molt complicats tots els ritus i passos quès feien, mirarem d’explicar-los una mica.
Les forces vives de la Ciutat anaven a l’Alcaldia demanant que anessin al Bisbat ( al Vicari General de la Diòcesi ) perquè resessin a les Misses demanant que la pluja regues els camps.
Si no feia efecte , torna l’Alcalde a dirigir-se aquesta vegada, al Degà del Cabildo de la Catedral, perquè es faci una Novena cantant la Salve i els goigs de la pluja; això es feia a mitja tarda, durant nou dies consecutius, durant l’estona de la celebració es tancaven tots els comerços i els nens i nenes de les escoles també i assistien.
Desprès d’això ja es complicaven molt les coses, es connectava amb els pobles de la Comarca i els citaven per un dia determinat per començar les processons a Solsona, de processons se’n feia moltes , uns dies traient unes relíquies, o el Sant Crist, i havia els quatre Castells, que son : el de Riner, el Castell Vell o d’Olius, el de Lladurs i el de Llovera, cada un aglutinava uns quants pobles, i també tenien un punt d’entrada diferent, entraven pels quatre portals i des de aquí, ja s’ anaven a rebre amb processó.
S’avien de seguir una vintena de passos fins a la culminació , llavors es treia la Mare de Deu del Claustre ,amb molta cerimònia, tot això durava molt tems, l’última vegada que s’ha fet deu fer uns 60 anys.

No hay comentarios: