lunes, 5 de mayo de 2008

La Roca de Canalda, "Cova de la Rita"






La Rita Montada i Llena era filla de l’Arrat del Planellot (Odèn). Durant molts anys (“tants-ens havia dit- que no me’n recordo”) va viure sola, amb les companyies de les gralles, a la casa troglodita, situada al Peu de la Roca de Canalda, un lloc idíl•lic.

La Rita només havia pogut anar un dia a escola_havia de guardar el ramat_, però és una de les persones més intel•ligents que hem conegut.. La seva lògica i filosofia de la vida eren aclapadadores. Tots vam aprendre d’aquesta doneta, petita, menuda, xerraire i alegre que, malgrat l’edat, quan caminava per la muntanya no podien atrapar.

Antigament es coneixia amb el nom de Cal Llop, després se’n va dir Cal Cavallol i més recentment també es coneix com a Ca la Rita, que és l’ultima estandant de la casa fins que als anys vuitanta, en ser ella molt gran, se’n va anar a viure amb la seva família a Solsona. A la llinda de la porta d’entrada i a la boca del forn hi ha gravada la data de 1819.

Extret del llibre Canalda: 1100 anys de Marcel Camps

Realitzat per Montserrat Colomés Serra


2 comentarios:

Unknown dijo...

Admiro aquestes persones sàvies que saven trovar el tresor i la joia dins dels seus àmbits i les seves possibilitats. I no s´angoixen comparant-se amb altres
de mojors possessions per doplorar
les seves mancances, mancances que
de vagades no són tals en necessitat, sinó tant sols en comparació.
F. C.

Unknown dijo...

Si.......